Haaruitval

Het is een veelvoorkomend, maar toch weinig benoemd probleem bij zowel mannen als vrouwen: haaruitval. Uitval van het hoofdhaar kan als zeer vervelend worden ervaren en kan zelfs uw zelfvertrouwen verminderen. De oorzaken van haaruitval zijn divers. Meestal is leeftijd de oorzaak van haarverlies, maar er zijn enorme verschillen tussen mensen. In principe is het een natuurlijk fenomeen dat niets zegt over uw verdere gezondheid en levensstijl. En net zo belangrijk: het is goed te behandelen. Wij hebben al honderden mensen die last hebben van haaruitval aan een goed resultaat geholpen. Ook u kunt profiteren van deze behandeling.

Wanneer spreken we van haaruitval?

Het is normaal om zo’n 100 haren per dag te verliezen. Haar groeit namelijk in een cyclus: groeifase, haaruitval, rustfase en nieuwe groeifase. Maak u dus vooral geen zorgen als u ‘s ochtends wat haren op uw kussen vindt. Wij spreken pas van haaruitval, als het haar zichtbaar en alsmaar dunner wordt.

Oorzaken haaruitval

Veel mensen schamen zich voor haarverlies en gaan er ten onrechte van uit dat zij hier zelf de oorzaak van zijn of er iets aan hadden kunnen doen. De oorzaak van haarverlies ligt echter zelden bij u. In vrijwel alle gevallen is haaruitval een natuurlijk proces dat zich bij sommige mensen nou eenmaal eerder voordoet dan bij anderen. Maar liefst 57% van de mannen en 27% van de vrouwen geeft aan last van haaruitval te hebben. Bij zowel mannen als vrouwen tussen de 20 en 29 jaar start de haaruitval vooraan de schedel. Naarmate we ouder worden, wordt de haaruitval erger en erger. Maar hoe ontstaat haaruitval?

Alopecia Androgenetica: erfelijke haaruitval

Het is een van de meest voorkomende oorzaken van haaruitval: Alopecia Androgenetica. Deze genetische aandoening zorgt ervoor dat het haar uitvalt, waardoor het steeds dunner en dunner wordt. Op een gegeven moment is het haar zo dun dat de hoofdhuid zichtbaar wordt. Bij erfelijk bepaalde kaalheid (alopecia androgenetica) speelt DHT de hoofdrol. Deze stof, ookwel kortweg DHT genoemd, ontstaat in het haarwortelzakje door omzetting van het mannelijke hormoon testosteron. Hierbij kan de DHT zich binden aan de androgene receptoren van het haarwortelzakje. Dit blokkeert de opname van voedingsstoffen, waardoor het haarwortelzakje minder haar aanmaakt en uiteindelijk afsterft. De haren in de haarkrans hebben deze aanleg niet. Deze blijven groeien en zo ontstaat het typische patroon van mannelijke kaalheid.

Tekort aan voedingsstoffen en vitamines

Voor haargroei zijn voedingsstoffen nodig, zoals eiwitten, vocht en mineralen. Met een normaal eetpatroon krijgt u hier ruim voldoende van binnen. Alleen in extreme gevallen, denk aan anorexia, kan een tekort aan voedingsstoffen haarverlies veroorzaken. Wat betreft vitamines, moet u vooral letten op vitamine B. Een tekort aan B5, B8 en B12 wordt nadrukkelijk in verband gebracht met haarverlies. Bij beginnende haaruitval kunt u proberen of een vitamine B-complex helpt.

IJzertekort

Om ervoor te zorgen dat uw lichaam goed functioneert, dient u voldoende voedingsstoffen binnen te krijgen. Als uw lichaam niet genoeg ijzer binnenkrijgt, kan haaruitval ontstaan. Eet voldoende vis, vlees en donkergroene bladgroenten om aan uw ijzerbehoefte te voldoen.

Stress

Het is misschien een voor de hand liggende oorzaak van haaruitval: stress. Tijdens een stressvolle periode maakt uw lichaam stresshormonen aan, die een negatieve uitwerking hebben op de haarzakjes. De haarzakjes kunnen door de hormonen gaan ontsteken, waardoor de haren uitvallen. Onder stress komt in het lichaam cortisol vrij. Dit hormoon maakt het lichaam klaar voor explosieve handelingen, zoals vluchten en vechten. Een natuurlijke reactie, die u helpt als u onder druk staat. Maar bij voortdurende stress leidt de verhoogde hoeveelheid cortisol tot een verandering in de gehele hormoonspiegel. U maakt meer testosteron aan, waardoor in de haarzakjes meer DHT ontstaat. Hierdoor valt het haar uit. Vaak is deze vorm van haarverlies tijdelijk. De haargroei herstelt vanzelf als de stressvolle periode voorbij is. Als u genetische aanleg heeft voor kaalheid, kan stress het kaler worden versnellen.

Medicijnen

Medicijnen zoals de anticonceptiepil, antidepressiva of bètablokkers kunnen haaruitval als bijwerking hebben. Gebruikt u medicijnen? Controleer de bijsluiter of een van de bijwerkingen haaruitval is. Indien dit het geval is, kunt u uw huisarts vragen om andere medicijnen voor te schrijven.

Slechte conditie van de hoofdhuid

Om ervoor te zorgen dat uw haren gezond blijven, is het belangrijk om uw hoofdhuid goed te verzorgen. Zo leidt een slecht doorbloede hoofdhuid ervoor dat uw haren uitvallen. Geef uzelf regelmatig een hoofdmassage om de doorbloeding van de huid te stimuleren.

Een niet goed werkende schildklier

Indien de schildklier niet goed werkt, worden er door het lichaam te veel of te weinig hormonen aangemaakt. Door het tekort of teveel aan hormonen vallen de haren uit. U herkent een slecht werkende schildklier aan vermoeidheid, depressie en broze haren en nagels.

6 tips om haaruitval te voorkomen:

Ondanks dat haaruitval wordt bepaald door genen of hormonen, kunt u het proces vertragen door voldoende vitaminen en mineralen binnen te krijgen. Daarnaast is het belangrijk om uw dagelijkse rituelen onder de loep te nemen. Doucht u bijvoorbeeld niet te warm? Wij geven u 6 tips om haaruitval te voorkomen.

Zorg ervoor dat u voldoende vitaminen en mineralen binnenkrijgt

We gaven het net al even aan: door te weinig vitaminen en mineralen binnen te krijgen kan de haarconditie verslechteren. Zorg er daarom voor dat u de volgende vitaminen en mineralen binnenkrijgt om het proces van haaruitval te vertragen:

  • Vitamine A
  • Vitamine B-complex
  • Vitamine C
  • Vitamine E
  • IJzer
  • Zink
  • Biotine

Vermijd föhns, stijl- en krultangen

Stylingapparaten zoals een föhn, stijl- of krultang maken uw lokken weerloos. De hitte van de apparaten tast het haar aan, waardoor het ‘kapot’ gaat. Deze schade aan uw haar is niet te herstellen. Gebruik daarom altijd een product dat uw haar beschermt tegen hitte wanneer u een van bovenstaande apparaten gebruikt.

Gebruik milde haarproducten

Wanneer u dagelijks haarproducten gebruikt, is het belangrijk om gebruik te maken van milde producten om te voorkomen dat uw haarzakjes verstoppen. U herkent agressieve haarproducten aan ingrediënten zoals sulfaten en siliconen. Bij ons kunt u natuurlijke shampoos, lotions en vitaminen aanschaffen om toekomstig haaruitval te verminderen.

Douche niet te warm

Hoe verleidelijk het ook is; te warm douchen is fataal voor uw haren en huid. Een hete douche verwijdert de natuurlijke oliën in het haar, waardoor uw lokken uitdrogen. Daarnaast beschadigen de haarwortels en breken haartjes sneller af bij een te warme douche. Aanbevolen wordt om te douchen met een watertemperatuur van ongeveer 38 graden. Spoel uw haren vervolgens met koud water, zodat de haarschubben sluiten.

Strakke haarstijlen

Het is een veelvoorkomende haarstijl: strak vastgebonden haren in een paardenstaart, vlecht of knot. Ondanks dat het functioneel is én er mooi uitziet, is het voor uw haar niet goed. Doordat de haren strak worden afgebonden, is de kans groter dat het haar afbreekt.

Shampoos tegen haarverlies

In de schappen van de drogist of apotheek staan volop shampoos gericht op mannen die last hebben van haarverlies. Hierin zitten stoffen die te maken hebben met haargroei, zoals vitamine A, bètacaroteen, B5, B8 en E. Deze voedingsstoffen en vitaminen kunnen de huid van buitenaf echter zeer moeilijk binnendringen. Dat lukt eigenlijk alleen met zeer hoge doseringen, die uitsluitend op doktersvoorschrift verkrijgbaar zijn.

Wat kunt u doen tegen kaalheid?

Iedereen die te maken heeft kaalheid weet het: mensen praten er graag over. Over de oorzaak gaan de wildste verhalen rond, sommigen komen met ‘de gouden tip’ en er zijn honderden middeltjes die nieuwe haargroei beloven. Wat werkt echt? Het enige waarvan vaststaat dat het op kale plekken nieuwe haren laat groeien, is een haartransplantatie.

Haartransplantatie behandelingen

Met een haartransplantatie worden haren verplaatst van een goed behaarde plek in de haarkrans naar een kale plek. Omdat deze haren dezelfde erfelijke aanleg hebben, blijven deze ook op de nieuwe plek wel doorgroeien.

Bij de FUE techniek worden haarzakjes met een micro-motor verzameld. Deze laatste techniek is de meest moderne en heeft ook onze voorkeur. Hierbij ontstaan namelijk geen zichtbare littekens. 

Vraag direct een consult aan

Wilt u af van uw kale plekken? Begin eerst met een vrijblijvend consult. Onze haarspecialist kan u precies uitleggen wat een haartransplantatie voor u zou inhouden. Dit gesprek is informatief en u zit nog nergens aan vast.

Contact via onze Whatsapp nummer +31685175722, info@esteuniq.com of gebruik het contactformulier.