Herstel na haartransplantatie

Voor een snel herstel na een haartransplantatie en een zo uiterst mogelijk resultaat, dient u onderstaande adviezen op te volgen.

Jeuk na haartransplantatie

De eerste 10 dagen na een haartransplantatie zijn het meest doorslaggevend voor het eindresultaat. In deze periode helen de wonden; krab de wondjes dus niet open! Door krabben kunnen bacteriën in de wond komen en op hun beurt weer voor ontstekingen zorgen. Helende wonden jeuken en dit is een indicatie dat de hoofdhuid aan het genezen is.

Haar wassen na haartransplantatie

Wij raden u aan om met grote zorgvuldigheid uw hoofdhuid te wassen.
Na een haartransplantatie duurt het ongeveer 2 dagen voordat de getransplanteerde haren vast in de hoofdhuid zitten. Gebruik zowel voor het wassen van het donorgebied als het ontvangstgebied de eerste 10 dagen de shampoo die u van ons heeft meegekregen.

1e dag na uw behandeling

Volledige rustdag. Probeer zoveel mogelijk uit te rusten en de door ons gegeven medicatie te gebruiken.

2e en 3e dag na uw behandeling

De 2e dag smeert de specialist de door ons gegeven repair lotion in op uw ontvangstgebied en donorgebied. De repair lotion moet 15 minuten inwerken. Na 15 minuten wordt de repair lotion met lauw water afgespoeld. De specialist wast uw ontvangstgebied en donorgebied met de shampoo. Laat de korstjes en bloedstolsels er vanzelf afvallen, krab er in geen geval aan!

Het wassen van het ontvangstgebied doet u als volgt:

1. Dep voorzichtig een kleine hoeveelheid shampoo op het ontvangstgebied. Niet wrijven!
2. Leg daarna een schoon washandje op het ontvangstgebied.
3. Ga vervolgens onder een zachte, lauwwarme douchestraal staan gedurende 1 minuut.
4. Haal hierna voorzichtig het washandje van uw hoofd.
5. Dep de haren met een schone handdoek zachtjes na. Wederom niet wrijven!
6. Het donorgebied mag u wassen zoals u dit op dag 1 heeft gedaan.

4e t/m 6e dag

De 4e t/m 6e dag wast u het gehele hoofd. Voor het wassen heeft u nodig: de repair lotion en shampoo.

Het wassen van het gehele hoofd doet u als volgt:
1. Masseer de shampoo lichtjes in op het hoofd middels ‘aaiende’ bewegingen.
2. Spoel het met een zachte, lauwwarme douchestraal na.
3. Dep uw hoofd na met een schone, zachte handdoek.

Last van korstvorming?

Het is mogelijk dat u last heeft van korstvorming, vanaf de 6e dag is het raadzaam om gedurende 10 minuten de korsten onder de douchestraal te weken.

Het wassen van het gehele hoofd bij korstvorming doet u als volgt:
1. Week de korsten gedurende 10 minuten onder een zachte, lauwwarme douchestraal.
2. Was vervolgens het hoofd met shampoo.
3. Spoel het met een zachte, lauwwarme douchestraal.
4. Dep uw hoofd met een schone, zachte handdoek.

7e t/m 9e dag

De 7e t/m 9e dag wast u het gehele hoofd. Voor het wassen heeft u nodig: de repair lotion, shampoo en een zachte handdoek.

Het wassen van het gehele hoofd doet u als volgt:
1. Masseer de shampoo zachtjes in, zoals u gewend bent van vóór de behandeling.
2. Spoel het goed met een lauwwarme douchestraal na.
3. Droog het hoofd met een schone, zachte handdoek.

Vanaf dag 10

Vanaf dag 10 kunt u uw haar weer wassen zoals u dat gewend bent. 

Slapen na haartransplantatie

Gebruik de 1e en 2e dag na de operatie een extra kussen in de rug en het nekkussentje tijdens het slapen. Het is raadzaam om er bij het slapen gaan ervoor te zorgen dat het hoofd hoger ligt, zo kan de zwelling wat wegzakken. Niet geheel onbelangrijk, het beperkt ook de kans op het uitvallen van de transplantaten. De transplantaten zijn in dit stadium nog niet vergroeid met het weefsel. Verder kunt u een kussen tegen uw linker- en rechterzijde leggen, zodat u stabiel ligt en minder snel zal draaien in uw slaap. U hoeft vanaf de 3e dag na de behandeling niet meer met het nekkussentje en de extra kussens in de rug te slapen; u kunt uw gebruikelijke houding aannemen.

Vanaf dag 3 na de operatie kunt u de wondgenezing bevorderen door eenmaal daags het donorgebied in te smeren met Calendulazalf, bij voorkeur voor het slapen gaan, zodat de zalf goed kan intrekken. Vanaf de 7e dag mag u eenmaal daags het ontvangstgebied insmeren met deze zalf. De Calendulazalf is zonder recept te verkrijgen bij een drogist en apotheek.

Haarstyling en bescherming

Let vooral goed op bij het instappen in de auto!

Zorg ervoor dat u uw hoofd niet stoot tijdens de eerste 2 weken na de haartransplantatie. Zeker op de dag van de behandeling is het gevoel op het hoofd verstoort, waardoor u eerder geneigd bent uw hoofd te stoten.

Mag ik een pet of helm dragen na een haartransplantatie?

Vanaf de 7e dag mag u een pet of ander hoofddeksel (m.u.v. een helm) dragen. Indien u nog veel korstjes op het transplantatiegebied heeft, adviseren wij om het hoofddeksel niet te strak maar juist losjes te dragen. Nadat uw korstjes weg zijn, mag u ook een helm dragen.

Zwelling na haartransplantatie

Een rechte houding helpt onder invloed van de zwaartekracht, het vocht sneller te laten zakken. Verder kunt u overdag op de 2e en 3e dag na de ingreep, 5 á 6 keer per dag, gedurende 4 minuten een washandje gevuld met een ice pack op het voorhoofd (niet op het behandelde gedeelte) leggen. Tevens kunt u enkele malen per dag het deel van de neusbrug, boven de wenkbrauwen en langs de slapen masseren om de afname van de zwelling te bevorderen.

Wees voorzichtig bij het aan- en uitkleden!

De 1e en 2e dag na uw behandeling dient u uiterst voorzichtig te zijn en het ontvangstgebied niet aan te raken, bijvoorbeeld tijdens het aan- en uitkleden. U kunt het beste kleding dragen met een rits of knopen zodat u geen kleding over het hoofd trekt.

Sporten na haartransplantatie

U mag gedurende 20 dagen niet intensief sporten en/of lichamelijke inspanningen verrichten (ook seksuele activiteiten vallen hieronder). Dit in verband met een verhoogde hartslag en transpiratie. Het transpireren maakt de huid vochtig en dit maakt de hoofdhuid kwetsbaar, waardoor er bacteriën kunnen ontstaan en de kans op infecties wordt verhoogd. Maak de eerste 2 weken geen gebruik van de sauna of het chloorwater/zwembad.

Hygiëne

Vermijd contact met stof en vuil zoveel mogelijk en raak de hoofdhuid enkel aan met schoongewassen handen om infecties te voorkomen. Zeer zelden kunnen er meerdere haarzakjes ontsteken in het ontvangstgebied die er uitzien als puistjes. Dit kan behandeld worden met een plaatselijk antibioticum. Herkent u deze symptomen? Neem dan contact met ons op zodat wij u verder kunnen helpen.